Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Frytki makaronowe z cynamonem"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 30
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 20
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 30
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 20
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Składniki
Makaron ugotuj na półtwardo w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedź, przelej zimną wodą. Odstaw na sicie, by makaron dobrze się osuszył.
Dużą ilość oleju rozgrzej w rondlu, porcjami usmaż makaron. Wyjmij łyżką cedzakową, gdy zacznie się złocić (nie powinien być mocno zrumieniony, bo wtedy może stać się twardy).
Osącz z nadmiaru oleju. Cynamon wymieszaj z cukrem. Posyp makaronowe frytki, wymieszaj.
Sos: jajko wbij do miseczki. Dodaj cukier, ubij na kogel-mogel (najlepiej ubij na parze). Serek mascarpone wymieszaj z mlekiem i koglem-moglem.
Ubijaj, aż się połączą. Możesz ew. dodać cukier puder dla smaku. Podawaj z makaronem.
Przed smażeniem makaron musi być suchy, bo wrzucony na rozgrzany tłuszcz będzie pryskał. Szybko się też smaży, należy uważać, by się nie spalił i dość często trzeba go mieszać.
Cynamonem oprósz gorące „frytki”, wtedy dobrze przylgnie.
Czas przygotowania 25 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie