Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Frykadelki z owczym serem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 110
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 142
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 110
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 142
Składniki
Pomidorki umyj, potnij na połówki. Cebule obierz, jedną pokrój w piórka. Bazylię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Drugą cebulę posiekaj, wymieszaj z mięsem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i tartą bułkę. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Owczy ser potnij na 8 kawałków.
Z mięsnej masy uformuj 8 kotletów. Do środka każdego wciśnij kawałek sera. Na patelni rozgrzej olej. Włóż frykadelki. Smaż je przez 10 minut. Często obracaj, aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron.
Ryż ugotuj w lekko posolonej wodzie. Usmażone kotlety zdejmij z patelni. Trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Na tym samym tłuszczu podsmaż piórka cebuli oraz połówki pomidorów. Podlej bulionem. Duś kilka minut, aż będą miękkie.
Pod koniec warzywa oprósz solą oraz pieprzem i wymieszaj z posiekaną bazylią. Ryż odcedź, osącz na sitku, wyłóż na talerze. Na ryżu połóż frykadelki, dołóż sos z duszonymi pomidorami i cebulą.Źródło: Tina