Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Frykadelki z mielonego mięsa"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 325
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 8
Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszne śledzie ( matiasy ) w sosie , które wymy...
Odsłon: 9
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 325
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 8
Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszne śledzie ( matiasy ) w sosie , które wymy...
Odsłon: 9
Składniki
Boczek pokroić w kostkę. Tosty pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć na nim pieczarki.
Grzyby przełożyć, na tłuszczu ze smażenia wysmażyć na chrupko kostki boczku i zrumienić kostki pieczywa. Dodać pieczarki. Zdjąć z ognia. Natkę pietruszki posiekać. Dołożyć do boczku, grzanek i pieczarek.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i tartą bułką. Cebulę obrać, zetrzeć wprost do mięsnej masy. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Z masy uformować 8 placuszków. Na środek każdego nałożyć porcję farszu. Zlepić.
Uformować zgrabne kulki, lekko je spłaszczyć dłonią. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kłaść frykadelki. Smażyć 12-15 minut na rumiano ze wszystkich stron. Frykadelki zdjąć z patelni.
Tłuszcz ze smażenia wymieszać z bulionem, zagęścić sosem pieczeniowym. Frykadelki serwować z sosem. Podawać np. z ziemniaczanymi krokiecikami.Źródło: Życie na gorąco