Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Frykadelki z duszonymi jabłkami"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 222
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 222
Składniki
Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Cebulę obrać, posiekać. Metkę wieprzową wymieszać z jajkiem i cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z masy uformować 8 owalnych kotletów i lekko spłaszczyć je dłonią. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kłaść frykadelki i smażyć 15 minut – na rumiano. Od czasu do czasu obracać.
Szalotki obrać, pokroić na połówki. Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Włożyć szalotki i jabłka, krótko podsmażyć. Oprószyć pieprzem i majerankiem. Podlać bulionem i dusić jeszcze 3 minuty. Ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę. Utrzeć z mlekiem i masłem.
Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Frykadelki wyłożyć na talerze. Podawać z duszonymi jabłkami i szalotkami oraz z ziemniaczanym purée.Źródło: Życie na gorąco