Frykadelki domowe

Frykadelki domowe
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rodzinka500
jest to wersja z mozarellą i papryką

Składniki

  • mięso mielone, 0,50 kg
  • bułka czerstwa, 1 szt
  • mleko do namoczenia bułki, pół szklanki
  • czerwona papryka, 1 szt.
  • czosnek, 1 zabek
  • cebula, 1 szt.
  • jajko, 1 szt.
  • mozzarella, 1 op. tj.20 dag
  • bazylia lub pietruszka, 2 łyzki
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz,trochę słodkiej papryki , zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Bułkę moczymy w mleku.Cebule i czosnek posiekać i przesmażyc na oleju.Papryke drobno pokroić. Mięso włożyć do miski, dodac przesmażony czosnek z cebulą, dodajemy odcisniętą bułkę, wbijamy jajko i dokładnie wszystko mieszamy.Przyprawiamy musztardą , solą , pieprzem , papryką i ziołami prowansalskimi , mieszamy.Mozzarellę kroimy w niedużą kostkę .Z masy mięsnej formujemy placuszki i na środek kładziemy po małej mozzarelli, dokładnie zalepiamy w kulkę , na końcu lekko spłaszczamy.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki Pod koniec smażenia można położyc na każdym pulpeciku po troszeczku masła , dla smaku.Mozna tez upiec w piekarniku , w żaroodpornej formie , podlać odrobiną wody , piec 30 min. w temp.180 *c.

Składniki
  • mięso mielone, 0,50 kg
  • bułka czerstwa, 1 szt
  • mleko do namoczenia bułki, pół szklanki
  • czerwona papryka, 1 szt.
  • czosnek, 1 zabek
  • cebula, 1 szt.
  • jajko, 1 szt.
  • mozzarella, 1 op. tj.20 dag
  • bazylia lub pietruszka, 2 łyzki
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz,trochę słodkiej papryki , zioła prowansalskie
Składniki