Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne,syte i zdrowe połączenie topinambura z porem. Topinambur jest polecany osobom chorym na cukrzycę,jak również z chorobami serca czy innymi.Można go podawać w różnych formach,lecz po obraniu powinno zalać się go lekko zakwaszoną woda,gdyż szybko czernieje. Serdecznie polecam to zdrowe warzywo:)
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 2257
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 241
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 2257
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 241
Składniki
Pora,seler naciowy czosnek i cebulkę pokrojone w kostkę i piórka wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem. Podsmażyć ciągle mieszając i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Obrać topinambury,pokroić w cieńkie plasterki i zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego ( 3 łyżki) Okrągłą foremkę wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć plasterki topinambura odcedzone z wody ,na wierzch wyłożyć zawartość patelni. Jajka roztrzepać z mlekiem, z dodatkiem soli i pieprzu,oraz posiekanej natki pietruszki.
Roztrzepane jajka wylać na wierzch warzyw,posypać serem żółtym , dać do nagrzanego piekarnika do 180st. Zapiekać około 1 godz.
Smacznego życzę!