Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Frittata z szynką i zielonym groszkiem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8782
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 452
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8782
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 452
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Natrzyj je połową oliwy, ułóż na blasze. Piecz ok. 20 minut (obróć raz na drugą stronę).
Podsmaż na reszcie oliwy pokrojoną w plasterki cebulę, paprykę i rozgnieciony czosnek (3-4 minuty). Pozostaw do ostygnięcia.
Wymieszaj jajka ze śmietaną. Dodaj pokrojoną w paski szynkę, groszek oraz podsmażoną cebulę, paprykę i czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Układaj w prostokątnej formie do pieczenia plasterki ziemniaków, zalewając je stopniowo masą jajeczną. Wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut. Przed podaniem lekko ostudź, aby zapiekanka dała się ładnie pokroić.Źródło: Olivia