Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fritata z bobem i pomidorami"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 175
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 175
Składniki
Bób oczyść i ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odstaw do wystudzenia i zdejmij łupinę. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plasterki. Jajka dokładnie roztrzep, lekko dopraw solą oraz pieprzem. Do masy dodaj ugotowany bób oraz plasterki pomidorów. Całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Wlej przygotowane jajka z warzywami. Całość smaż chwilę na ogniu, po czym przełóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 °C (jeśli nie masz odpowiedniej patelni, fritatę zapiekaj przy otwartych drzwiczkach piekarnika, z rączką patelni wystawioną na zewnątrz).
Przed podaniem danie udekoruj gałązkami oregano. Podawaj na zimno lub na ciepło z sosem śmietanowo-czosnkowym. Dla ostrzejszego smaku do fritaty możesz dodać kawałki peperoni.Źródło: Na żywo