Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Francuskie naleśniki"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 182
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 182
Składniki
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 250 kcal, cena 1,20 zł.
Płonące naleśniki
Klasyczny francuski deser (wersja dla dorosłych) będzie prezentował się wyjątkowo atrakcyjnie, jeśli tuż przed podaniem skropisz go koniakiem, a następnie podpalisz. Możesz też nasączyć mocnym alkoholem kostki cukru. Ułóż je na talerzu podpal i natychmiast serwuj gościom.
Do wysokiego naczynia lub kielicha miksera wsyp szklankę mąki. Wlej zimne mleko oraz 2/3 szklanki lodowatej wody. Dodaj jajka oraz szczyptę soli.
2 dag masła odłóż do smażenia naleśników. Pozostały tłuszcz rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej, przestudź i dodaj do przygotowanych składników ciasta. Całość zmiksuj starannie – tak, aby nie było żadnych grudek. Wstaw ciasto na ok. 30 minut do lodówki.
Maliny przebierz, w razie potrzeby opłucz, a potem osusz na sicie. Brzoskwinie lub nektarynki umyj starannie pod bieżącą wodą. Przekrój na połówki, usuwając pestki. Miąższ pokrój w cienkie półplasterki.
Rozgrzej patelnię do naleśników (z niskim rantem). Posmaruj ją cienko masłem. Porcjami wlewaj ciasto i smaż cienkie, chrupiące naleśniki (po każdym natłuszczaj patelnię). Napełnij je owocami, złóż w trójkąty, posyp cukrem pudrem i ziołami.Źródło: Świat kobiety