Francuska zapiekanka z puree i klopsikami

Francuska zapiekanka z puree i klopsikami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Francuska zapiekanka z ogromnymi klopsami i pysznym kremowo-serowym puree. Ziemniaki należy dobrze doprawić, to cały sekret tej zapiekanki, bo smakują zupełnie inaczej niż puree znane nam z obiadów.

Składniki

  • Klopsiki:
  • 500g mięsa mielonego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 małe jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ...
  • Puree:
  • 800g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 250ml mleka
  • 100g twardego sera, np. cheddar
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. W misce umieszczamy mięso mielone, bułkę tartą, paprykę, sól, pieprz, posiekaną cebulę, posiekaną natkę, jajko. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z masy formujemy duże pulpety (powinno być ich około 10). Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy przez 30 minut, odcedzamy.

  2. Przygotowujemy puree: ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Dokładnie je gnieciemy, dodajemy masło, mleko i przyprawy do smaku. Mieszamy ze startym na tarce serem.

  3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy klopsiki, mocno je dociskając. Całość możemy posypać serem. Zapiekamy w piekarniku z funkcją termoobiegu przez około 30 minut.

Składniki
  • Klopsiki:
  • 500g mięsa mielonego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 małe jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ...
  • Puree:
  • 800g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 250ml mleka
  • 100g twardego sera, np. cheddar
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
Składniki