Francuska tarta szpinakowa - Tarte aux épinards

Francuska tarta szpinakowa -  Tarte aux épinards
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: turek
Pyszna tarta rodem z Francji na kruchym spodzie ze szpinakiem i serem feta. Sprawdza się doskonale jako przekąska lub jako danie główne.

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej + do podsypania
  • 70 g masła
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Składniki na farsz:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g sera feta
  • 30 g masła
  • sól i pieprz
  • Masa jajeczna ze śmietaną:
  • 2 jajka i 1 żółtko co zostaje z ciasta kruchego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól i pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • Dodatkowo: dwie garście fasoli

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiać i przesiekać chwilę z masłem. Następnie zagnieść ze śmietaną, żółtkiem i szczyptą soli. Uformować ciasto w kulkę i dać w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm i na wielkość formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do niej i nakłuć w paru miejscach widelcem (żeby nie było uwypukleń). Na ciasto wyłożyć jeszcze dla obciążenia fasolę i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopniach Celcjusza przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolę i dopiec je jeszcze przez około 5 minut.

  2. Farsz szpinakowy z serem feta:
    Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle ze szpinakiem. Doprawić do smaku pieprzem i lekko solą (ponieważ ser jest słony). Farsz wyłożyć na ciasto. Ser feta pokroić w kostkę 1 na 1 cm i rozłożyć na szpinaku.

  3. Masa ze śmietany i jajek:
    Jajka wybić, roztrzepać i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Całość wylać na tartę.
    Tartę zapiec w piekarniku jeszcze przez około 25 minut do ścięcia się masy w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

Składniki
  • Składniki na ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej + do podsypania
  • 70 g masła
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Składniki na farsz:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g sera feta
  • 30 g masła
  • sól i pieprz
  • Masa jajeczna ze śmietaną:
  • 2 jajka i 1 żółtko co zostaje z ciasta kruchego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól i pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • Dodatkowo: dwie garście fasoli
Składniki