Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Flądra na pieczarkach"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 48
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 955
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 103
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 131
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 48
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 955
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 103
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 131
Składniki
Pieczarki dokładnie myję i kroję na niezbyt cienkie plasterki. Cebulę obieram, grubo siekam. Na patelni rozgrzewam masło, wkładam cebulę i smażę ją na szklisto. Do cebuli dokładam pieczarki, duszę je bez przykrycia jeszcze 2-3 minuty. Potem całość posypuję solą oraz pieprzem.
Filety z flądry myję i osuszam. Rybę skrapiam sokiem z cytryny. Układam na spodzie żaroodpornej formy. Na filetach rozkładam podduszone pieczarki z cebulą. Przecier pomidorowy przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz estragonem. Polewam w formie. Wierzch posypuję startym żółtym serem.
Zapiekankę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piekę przez 20 minut.
Gotową flądrę i pieczarki wykładam na talerze. Polewam sosem z dna formy. Danie dekoruję np. plasterkami cytryny i listkami natki pietruszki. Podaję z kawałkiem chrupiącej bagietki albo z ziemniakami.
<strong>Anna Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Naj