Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Flaczki z opieniek"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27469
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 162
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1200
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27469
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 162
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1200
Składniki
65 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji ok. 3,5 zł • Przepis na 3 porcje.
Opieńki czyszczę i gotuję ok. 30 min. Odcedzam, kroję w paski (jak flaczki). Do wywaru rosołowego dodaję kostkę grzybową, marchewkę pokrojoną w półtalarki, pieprz i chwilę gotuję.
Gdy marchewka zrobi się miękka, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję do miękkości wszystkich warzyw.
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i szklę na oleju. Dodaję opieńki, smażę ok. 5 min. Dodaję całość do zupy i mieszam. Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy i majeranek.
Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojone mięso. Gdy zupa wyjdzie za rzadka, można dodać zasmażkę.
Katarzyna Janeczko z ZamościaŹródło: Kobieta i życie