Flaczki z dynią i fasolą

Flaczki z dynią i fasolą
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Jednogarnkowe pożywne danie, w sam raz na zimne jesienno-zimowe dni. To zaskakujące połączenie smaków, ale bardzo smaczne, warte wypróbowania. Dodatek niewielkiej ilości dyni sprawia, że ma fajny kolor i lekko słodkawy smak. Takim sycącym daniem można nakarmić całą rodzinę. I każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę.

Składniki

  • 500 g świeżych flaków wołowych
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • ½ pora
  • 2 plastry dyni- około 20 dag
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy do flaków
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki do zawiesiny
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić.Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie.
    Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić w pół krążki. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

  2. W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy ziele angielskie i majeranek, gotować około 40 minut lub do miękkości flaków, w trakcie dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz koncentrat pomidorowy, wsypać przyprawę do flaków, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut.

  3. Z mąki i małej ilości wody, zrobić zawiesinę, zagęścić zupę, zagotować i odstawić.
    Podawać posypane natką.

    Smacznego!

Składniki
  • 500 g świeżych flaków wołowych
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • ½ pora
  • 2 plastry dyni- około 20 dag
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy do flaków
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki do zawiesiny
  • Natka pietruszki
Składniki