Flaczki cielęce zapiekane

Flaczki cielęce zapiekane
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Połączenie makaronu z delikatnymi flaczkami cielęcymi to strzał w dziesiątkę. Trudno zrobić piękne zdjęcie, ale smak wynagradza.

Składniki

  • 500 g flaczków cielęcych 19 pokrojonych )
  • 200 g wołowiny z udźca
  • 200 g szpondra wołowego
  • włoszczyzna
  • mała cebula opieczonej jak do rosołu
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 30 g startego sera
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • papryka
  • 200 g makaronu conchiglioni (muszle )
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie

  1. Flaczki opłukałem . Zalałem wrzącą wodą i gotowałem do miękkości. W tym czasie przygotowałem wywar mięsno-warzywny. Szponder i wołowinę gotowałem w osolonej wodzie. Po 15 minutach dodałem jarzyny, gotowałem kolejne 20 minut. Wywar przecedziłem przez sitko i przelałem do osobnego garnka. Mięso wołowe pokroiłem na drobne kawałki. Gdy flaczki były miękkie, odcedziłem je, dodałem do wywaru, zagotowałem. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową, papryką, przecierem pomidorowym, dodałem śmietanę i wymieszałem. Z masła i mąki zrobiłem zasmażkę, którą dodałem do flaków. Chwilę gotowałem. Napełniłem wcześniej ugotowane muszelki farszem, posypałem startym serem i przełożyłem do naczynia żaroodpornego i zapiekłem.

Składniki
  • 500 g flaczków cielęcych 19 pokrojonych )
  • 200 g wołowiny z udźca
  • 200 g szpondra wołowego
  • włoszczyzna
  • mała cebula opieczonej jak do rosołu
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 30 g startego sera
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • papryka
  • 200 g makaronu conchiglioni (muszle )
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
Składniki