Fish pie - placek rybny według Ewy Wachowicz

Fish pie - placek rybny według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Szybkie i sycące danie, które można serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis pochodzi z 421. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • pęczek koperku
  • szczypior
  • 100 g wędzonego łososia
  • 400 g filetów z dorsza lub mintaja
  • kilka ugotowanych i obranych krewetek tygrysich
  • purée:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól do gotowania
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w garnku. Wsypać mąkę. Przesmażyć. Wlać mleko. Wymieszać i zagotować.

  2. Zdjąć z kuchenki. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić posiekany koperek i szczypior. Dodać łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszać.

  3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać masło, wlać mleko i ugnieść. Przyprawić świeżo zmieloną garnką muszkatołową.

  4. Filety pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić na dnie naczynia do zapiekania (wcześniej wysmarować je olejem). Na rybie ułożyć krewetki.

  5. Zalać sosem. Nałożyć purée. Zrobić artystyczny nieład.
    Zapiekać przez 40-50 minut w temp. 180 st. C (ziemniaki powinny być rumiane).

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 09 maja
Pyszotka:)
Składniki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • pęczek koperku
  • szczypior
  • 100 g wędzonego łososia
  • 400 g filetów z dorsza lub mintaja
  • kilka ugotowanych i obranych krewetek tygrysich
  • purée:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól do gotowania
  • gałka muszkatołowa
Składniki