Fish&chips z MasterChef

Fishchips z MasterChef
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Fonka
Brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście i frytek, danie z dogrywki w "MasterChef Polska"

Składniki

  • Filet z dorsza 4 szt
  • Piwo 1 szklanka
  • Mąka 1 szklanka
  • Jajko 1 szt
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Ziemniaki duże 6 szt

Przygotowanie

  1. Filety osuszyć i pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Z jajka, piwa i mąki wymieszać gęste ciasto naleśnikowe. Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Filety posypać mąką, zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.

    Obrać ziemniaki, pokroić w słupki, włożyć do miski z zimną wodą. W rondlu lub frytkownicy rozgrzać olej. Frytki osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć porcjami w rozgrzanym oleju aby były złote i chrupiące. Odsączyć i posolić.

    Podawać z ćwiartką cytryny do skropienia ryby.

    Ja podałam z sosem z kiszonych ogórków, świetnie pasuje do ryby i jako dip do frytek.

Składniki
  • Filet z dorsza 4 szt
  • Piwo 1 szklanka
  • Mąka 1 szklanka
  • Jajko 1 szt
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Ziemniaki duże 6 szt
Składniki