Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filety z kurczaka w płaszczyku z polenty"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 17
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 17
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Składniki
25 min; Cena porcji: ok. 2,50 zł; Porcja: 560 kcal;
Natkę pietruszki opłucz, osusz, poodrywaj listki. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj. Mocno rozbij. Lekko oprósz solą i pieprzem. Na płatach mięsa rozłóż 2/3 listków natki. Kotlety złóż na pół.
Mąkę wymieszaj z 1/4 łyżeczki soli. Dosyp mielone ziele angielskie, cynamon i chili. Wysyp na płaski talerz. Na drugi talerz wysyp polentę. Jajka wbij na głęboki talerz i roztrzep widelcem.
Przygotowane kotleciki obtocz w mące z przyprawami. Zanurz w jajkach. Obłóż pozostałymi listkami natki i obtocz w kaszce kukurydzianej. Panierkę mocno dociśnij dłonią do mięsa.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane kotlety. Smaż na rumiano po ok. 5–8 minut z każdej strony. Podawaj np. z sałatką pomidorową i z ziemniakami z wody albo makaronem.Źródło: Naj