Filety z kurczaka na szpinaku

Filety z kurczaka na szpinaku
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: syzia14
smaczne

Składniki

  • filety z piersi kurczaka, 4szt
  • świezy szpinak 1kg(mrożony 60dag)
  • cebula, 1szt
  • rosół instant, 1 1/2 szklanki
  • gęsta kwaśna śmietana, 3/4 pojemnika
  • żółtko, 1szt
  • masło lub margaryna, 7łyżek
  • mąka, 2łyżki
  • sok z cytryny, 1-2łyżeczki
  • mielona kolendra, 1czubata łyżeczka
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • tarta gałka muszkatałowa
  • sól i pieprz-do smaku

Przygotowanie

  1. Przebrać świeży szpinak, dokładnie opłukać, osączyć na sitku (szpinak mrożony rozmrozić). Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Umyć mięso, osuszyć natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, smażyć filety na złoty kolor po 5minut z każdej strony. Następnie zdiąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Wsypać na patelnię łyżeczkę mielonej kolendry, wlać 1 1/2 szklanki rosołu. Dodać kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu jeszcze 5min. Rozgrzać w garnku 3 łyżki tłuszczu, zeszklić cebulę. Wrzucić szpinak, dusić na średnim ogniu przez ok.5min.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatałową. Przecedzić sos śmietanowy do drugiego garnka, zaprawić mąką.W tym celu zagnieść mąkę z resztą tłuszczu, uformować kulkę, wrzucić do sosu. Zagotować, zdiąć garnek z ognia. Rozbełtać żółtko z łyżką wody, dodać do gorącego sosu i doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na szpinaku. Polać odrobiną sosu, udekorować plasterkami z cytryny. Resztę sosu podawać w sosjerce.

Komentarze do przepisu (2)

annawk 06 lutego 2009
jejku, ale to apetycznie wygląda, jutro - na zakupy i do kuchni
KasiulaK1984 26 stycznia 2010
Zjem Ciebie, zjem :D Uwielbiam takie dania, w sobote zrobie :D Dzięki za przepis :D
Składniki
  • filety z piersi kurczaka, 4szt
  • świezy szpinak 1kg(mrożony 60dag)
  • cebula, 1szt
  • rosół instant, 1 1/2 szklanki
  • gęsta kwaśna śmietana, 3/4 pojemnika
  • żółtko, 1szt
  • masło lub margaryna, 7łyżek
  • mąka, 2łyżki
  • sok z cytryny, 1-2łyżeczki
  • mielona kolendra, 1czubata łyżeczka
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • tarta gałka muszkatałowa
  • sól i pieprz-do smaku
Składniki