Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z kaczki z pomarańczą polecam na rodzinny lub romantyczny posiłek. Podana wersja i czas smażenia podany jest dla osób lubiących mięso wysmażone w środku.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 480
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1294
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 56
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 480
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1294
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 56
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 349
Składniki
Filety z kaczki myjemy i dokładnie osuszamy.Skórę nacinamy ostrym nożem co ok. 1 cm. Filety nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na 30 min. Na zimnej patelni układamy mięso skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu do czasu aż tłuszcz się wytopi a skórka lekko zrumieni. Następnie mięso odwracamy i smażymy do zrumienienia. Ponownie odwracamy filety skórą do dołu i smażymy ok. 3 min i raz jeszcze odwracamy na kolejne 3 min. Na patelni rozgrzewamy masło /proponuję na innej patelni w tym samym czasie co smażymy filety ale możemy też przygotować sos na patelni i tłuszczu z smażonych filetów/. Gdy się roztopi wlewamy sok pomarańczowy, wrzucamy żurawinę i gotujemy na małym ogniu aż odparuje ok. 1/3 soku. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry pomarańcz i podgrzewamy ok. 3-5 min. Kaczkę podajemy z plastrami pomarańczy polaną zredukowanym sosem.