Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filety z dorsza pod chrupiącą pierzynką"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10523
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4907
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10523
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4907
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Rybę opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, pokrój w drobniutką kosteczkę albo przeciśnij przez praskę. Szczypiorek, koperek i natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Masło klarowane Mlekovita połącz z ziołami oraz czosnkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Filety pokrój na duże kawałki. Przełóż je do miseczki. Oprósz solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny, odstaw na 20 minut. Przygotuj posypkę do ryby: tartą bułkę wsyp do miseczki, dodaj skórkę cytrynową oraz ementaler (może być także inny żółty ser o pikantnym smaku). Dolej oliwę. Wszystkie bardzo dokładnie wymieszaj.
Formę żaroodporną posmaruj Masłem Polskim. Ułóż w niej rybę. Na każdym kawałku rozsmaruj porcje masełka ziołowego. Posyp bułką tartą z serem, skórką cytrynową i oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz 30 minut.
45 minut (plus czas marynowania); Cena porcji: 3,80 zł; Porcja: 290 kcal;Źródło: Naj