Filety kurczaka zapiekane z pesto i szpinakiem

Filety kurczaka zapiekane z pesto i szpinakiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pyszny filet z kurczaka zapiekany z czerwonym pesto, szpinakiem i pysznym sosem śmietanowym. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko 5 minut, później pieczenie i możemy cieszyć się wspaniałym obiadem.

Składniki

  • 600 g fileta z piersi kurczaka
  • 150 g czerwonego pesto
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie

  1. Oczyszczone piersi kroimy na pół jeżeli są duże. Solimy i pieprzymy z jednej strony.

    Następnie układamy w naczyniu do zapiekania przyprawioną stroną do dołu.

  2. Mięso od góry smarujemy czerwonym pesto i przekładamy na górę szpinak. Mrożony lub świeży, ja użyłem mrożonego.

    Jeszcze raz posypujemy solą i pieprzem.

  3. Całość polewamy śmietanką 30 %.

    Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180 °C piekarniku przez 40minut.

  4. Nasze danie jest już gotowe możemy je podawać z dowolnymi dodatkami.

    Smacznego!!!

Składniki
  • 600 g fileta z piersi kurczaka
  • 150 g czerwonego pesto
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz ziołowy
Składniki