Filety kurczaka zapiekane w sosie śmietanowo-porowym

Filety kurczaka zapiekane w sosie śmietanowo-porowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Filety z kurczaka zapiekane w sosie śmietanowo-porowym! Szybkie danie przyrządzane w jednym naczyniu. Idealnie komponuje się z ryżem lub ziemniakami. Filety wychodzą bardzo soczyste, a sos jest aromatyczny i niepowtarzalny.

Składniki

  • Filety z piersi kurczaka 800 g
  • Por 1 szt
  • Marchew 1 szt
  • Brukselka 150 g
  • Śmietana 30 % 800 ml
  • Nasiona pokrzywy (można pominąć) pół łyżeczki
  • Czosnek granulowany pół łyżeczki
  • Kurkuma w proszku pół łyżeczki
  • Papryka ostra w proszku pół łyżeczki
  • Papryka słodka w proszku pół łyżeczki
  • Pieprz ziołowy pół łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony pół łyżeczki
  • Sól pół łyżeczki
  • Nasiona czarnuszki mielone (pół łyżeczki)
  • Olej rzepakowy nierafinowany 125 ml

Przygotowanie

  1. Filety umyj, oczyść i podziel na kilka sporych kawałków.

  2. Przygotuj marynatę. Do miski wlej olej, dodaj wszystkie przyprawy: pokrzywę, czosnek, kurkumę, paprykę słodką i ostrą, pieprz czarny i ziołowy, sól oraz czarnuszkę. Wymieszaj dokładnie, następnie wrzuć do marynaty wcześniej przygotowane filety. Odstaw na 15 minut. W międzyczasie pokrój porę w pióra, zetrzyj marchewkę na tarce na grubych oczkach, oczyść i umyj brukselki.

  3. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż filety z piersi kurczaka. Zalej je resztą marynaty.

  4. Filety przykryj warstwą startej marchewki.

  5. Następnie ułóż brukselkę.

  6. I ułóż kolejną warstwę, tym razem z pory.

  7. Zalej wszystko delikatnie śmietanką. Bez mieszenia! W trakcie pieczenia śmietanka sama połączy się z marynatą i nabierze smaku przypraw oraz zapiekanych warzyw.

  8. Przykryj naczynie żaroodporne i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po około 25 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz filety bez pokrywki jeszcze przez ok. 35 minut. Filety wychodzą bardzo soczyste - nie są ani trochę wysuszone, sos jest pyszny i kremowy. Filety można podać jako danie główne. Sos powstały ze śmietanki, marynaty i warzyw sprawdzi się idealnie do ziemniaków lub ryżu. Brukselka i pora zastąpią surówkę.

Składniki
  • Filety z piersi kurczaka 800 g
  • Por 1 szt
  • Marchew 1 szt
  • Brukselka 150 g
  • Śmietana 30 % 800 ml
  • Nasiona pokrzywy (można pominąć) pół łyżeczki
  • Czosnek granulowany pół łyżeczki
  • Kurkuma w proszku pół łyżeczki
  • Papryka ostra w proszku pół łyżeczki
  • Papryka słodka w proszku pół łyżeczki
  • Pieprz ziołowy pół łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony pół łyżeczki
  • Sól pół łyżeczki
  • Nasiona czarnuszki mielone (pół łyżeczki)
  • Olej rzepakowy nierafinowany 125 ml
Składniki