Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Filety drobiowe w płaszczyku"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 779
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 779
Składniki
Mięso myję, starannie osuszam na papierowym ręczniku. Dzielę je na 4 kawałki. Każdy oprószam z obu stron solą oraz pieprzem. Opłukaną i osuszoną natkę pietruszki, orzechy włoskie, pestki słonecznika, obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny miksuję w blenderze na dość jednolitą papkę. Powstałą masą nacieram mięso z obu stron.
Przygotowane w ten sposób kawałki kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozkładam grube plastry mozarelli.
Piekarnik rozgrzewam do 190 st. Wkładam naczynie z kurczakiem. Piekę 45 minut. W razie, gdyby wierzch zaczynał zbyt szybko rumienić się, proponuję przykryć filety kawałkiem folii aluminiowej (matową stroną do góry) i zdjąć ją 5 min przed końcem pieczenia.Źródło: Tina