Filety drobiowe faszerowane suszonymi morelami, boczkiem i serem Brie:

Filety drobiowe faszerowane suszonymi morelami, boczkiem i serem Brie:
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Aby urozmaicić trochę mięso drobiowe, przygotowuję je z różnymi dodatkami.

Składniki

  • 2 filety drobiowe
  • 10 suszonych moreli
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 plastry sera Brie
  • pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
  • 1/2 szklanki czerwonego, mołdawskiego wina Pinot Noir(może być inne)
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Suszone morele zalać na godzinę czerwonym winem.
    Po wyjęciu odsączyć i każdą przekroić wzdłuż na 3 paski.
    Filety rozciąć, ale nie końca-tak by utworzyć rodzaj kieszonki. Oprószyć przyprawami z każdej strony i odstawić na 1/2 godziny.
    W kieszonki włożyć plaster boczku, słupek sera i po 5 moreli wcześniej namoczonych w winie.
    Brzegi filetów delikatnie przyklepać i spiąć wykałaczkami.
    Zrumienić z dwóch stron na oleju.
    Przełożyć do głębokiej patelni, podlać winem , które nam zostało z moczonych moreli.
    Dusić pod przykryciem 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i jeszcze chwilę trzymać na ogniu , by zredukować płyn.
    Podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 11 lutego 2020
Pyszny obiadek:)
Składniki
  • 2 filety drobiowe
  • 10 suszonych moreli
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 plastry sera Brie
  • pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
  • 1/2 szklanki czerwonego, mołdawskiego wina Pinot Noir(może być inne)
  • olej do smażenia
Składniki