Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak a'la chińszczyzna
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 455
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13309
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 103
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 455
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13309
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 103
Składniki
Umyte filety z kurczaka bez skóry i kości kroimy w średniej wielkości paski. Następnie wkładamy je do garnka i zalewamy wodą aż zostaną pokryte i wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy 15minut.
Pieczarki, marchew i cukinię obieramy i kroimy w paski. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy warzywa, które smażymy 5minut, a następnie wlewamy do nich pół szklanki wywaru z kurczaka i dusimy 10minut pod przykryciem.
Ugotowanego kurczaka odcedzamy i dorzucamy na patelnię do warzyw na około 2minuty. Po tym czasie wlewamy śmietanę zmieszaną z żółtkiem, doprawiamy do smaku i gotujemy około 3minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Ugotowane danie przekładamy na talerz i polewamy sokiem z połowy cytryny i dekorujemy natką pietruszki. Można podać z ziemniakami opiekanymi.