Filet z kurczaka z czerwoną fasolą w pomidorach

Filet z kurczaka z czerwoną fasolą w pomidorach
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: protegemoi
dietetyczne, zgodne z zasadami zdrowego odżywiania, szybkie, proste, sycące

Składniki

  • filet z piersi kurczaka, 1 nieduży
  • fasolka czerwona z puszki, 100 g (5 łyżek stołowych)
  • pomidory w puszce, 1/2 opakowania
  • przyprawy, wg uznania
  • oliwa z oliwek, opcjonalnie
  • ryż brązowy, 50 g (pół torebki)

Przygotowanie

  1. Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Ryż brązowy gotuje się ok. 30 minut, więc w tym czasie przygotowujemy mięso.

  2. Filet kroimy na niewielkie kawałki i obtaczamy w przyprawach (pieprz, pieprz cayenne, czosnek granulowany, oregano, zioła prowansalskie, bazylia- najlepiej zrezygnować z soli).

  3. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub przygotowujemy je na parze (ewentualnie w mikrofalówce- wystarczy kilka minut i nie traci ono walorów smakowych)

  4. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy do niego pomidory i fasolkę oraz przyprawiamy do smaku.

  5. Po chwili dorzucamy podsmażone lub "uparowane" mięsko i gotujemy wszystko jeszcze chwilkę, mieszając.

  6. Wykładamy na głęboki talerz i posypujemy bazylią.

  7. Zajadamy! : )

Komentarze do przepisu (8)

taura 17 kwietnia 2011
Lubię takie smaki
irma 17 kwietnia 2011
To musi być pyszne. Do wypróbowania.
Konto usunięte 18 kwietnia 2011
Widac,ze smaki w tym daniu ladnie sie lacza.Lubie takie polaczenie,musi byc aromatyczne,no i jest tresciwe.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • filet z piersi kurczaka, 1 nieduży
  • fasolka czerwona z puszki, 100 g (5 łyżek stołowych)
  • pomidory w puszce, 1/2 opakowania
  • przyprawy, wg uznania
  • oliwa z oliwek, opcjonalnie
  • ryż brązowy, 50 g (pół torebki)
Składniki