Filet z kurczaka w sosie borowikowym palce lizać :-)

Filet z kurczaka w sosie borowikowym palce lizać :-)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam filety z kurczaka w sosie z borowików z dużą ilością świeżych ziół, sos śmietanowy z jogurtem greckim i filet soczysty w środku, coś naprawdę pysznego, a przy tym nie wymagającego dużo pracy. Danie same się robi :-) Smacznego !!!

Składniki

  • Filet z kurczaka 3 szt po 200 g.
  • Śmietanka 30 % 400 ml.
  • Borowiki mrożone 200 g.
  • Jogurt grecki 3 czubate łyżki stołowe.
  • Czosnek 2 ząbki.
  • Papryk słodka mielona 1 łyżka stołowa.
  • Zioła prowansalskie 2 szczypty.
  • Szczypiorek pęczek.
  • Koperek pęczek.
  • Natka pietruszki pęczek.
  • Olej rzepakowy 30 ml.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Filety należy umyć i oczyścić z błon, a następnie wrzucić do miski z olejem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem, następnie należy dobrze wmasować przyprawy w fileta.
    Mięso smażymy na suchej rozgrzanej patelni po 3 minuty z obydwu stron. Nadeszła kolej na grzyby, należy je rozdrobnić, a następnie przesuwamy mięso na patelni na jedną stronę tak aby zostawić miejsce na grzyby i smażymy wraz z filetem aż zmiękną, Prawdziwki można odrobinę posolić, szybciej zmiękną, Kolej na śmietankę, wlewamy na patelnię i mieszamy od czasu do czasu, redukujemy nadmiar wody tak aby sos stał się bardziej gęsty, po kilku minutach dorzucamy jogurt i wszystkie zioła i dalej redukujemy. Filety można przewrócić na drugą stronę, Gdy sos zrobi się gęsty możemy sprawdzić czy nie trzeba do solić.
    Danie mamy gotowe !!!
    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 20 listopada 2019
Na sam widok ślinka cieknie:) A gdyby tak poczuć jeszcze aromat i smak - to po prostu byłabym w raju:)
SlodkoSlodka83 20 listopada 2019
Smacznie :-)
Składniki
  • Filet z kurczaka 3 szt po 200 g.
  • Śmietanka 30 % 400 ml.
  • Borowiki mrożone 200 g.
  • Jogurt grecki 3 czubate łyżki stołowe.
  • Czosnek 2 ząbki.
  • Papryk słodka mielona 1 łyżka stołowa.
  • Zioła prowansalskie 2 szczypty.
  • Szczypiorek pęczek.
  • Koperek pęczek.
  • Natka pietruszki pęczek.
  • Olej rzepakowy 30 ml.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
Składniki