Filet z kurczaka w boczku

Filet z kurczaka w boczku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_gotuje
Elegancki obiad z łatwo dostępnych składników. Palce lizać! Przepis pochodzi z 406. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 8 plasterków boczku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • do podania:
  • pieczone ziemniaki
  • grillowane pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

  1. Filety przekroić wzdłuż na pół. Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Owinąć boczkiem (po 2 plasterki na każdy kawałek mięsa).

  2. Na patelni rozgrzać oliwę. Ułożyć i usmażyć kurczaka (z każdej strony przez 2-3 minuty). Pod koniec na patelni umieścić połówkę cytryny. Podlać winem. Wycisnąć sok z drugiej połówki cytryny. Dorzucić rozmaryn. Gdy sos lekko odparuje przykryć i dusić przez chwilę.
    Podawać z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi z grilla.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 8 plasterków boczku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • do podania:
  • pieczone ziemniaki
  • grillowane pomidorki koktajlowe
Składniki