Filet z kurczaka oprószony serem

Przepis dnia 2014-07-04
Filet z kurczaka oprószony serem
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
Soczyste białe mięsko z dodatkiem sera, pomidorów i młodej cebulki. Polecam :)

Składniki

  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • pomiorki koktajlowe 12 szt
  • młoda biała cebula 1- 2 szt (w zależności od wielkości)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • świeży lub suszony tymianek
  • pieprz czarny mielony, sól
  • ser żółty 15 dkg
  • bułka tarta 4 łyżki
  • miękkie masło 2 łyżki
  • posiekany szczypiorek 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Mieszanka serowa: Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z bułką tartą, posiekanym drobno szczypiorkiem i masłem. Składniki powinny nam się ładnie skleić. Jeżeli tak nie jest można dodać jeszcze odrobinę masła.

    Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, przekroić w poprzek, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wkładać mięso, obsmażać z każdej strony po kilka minut. Gdy mamy pewność, że mięso nie jest w środku surowe, na wierzch każdego kawałka nakładamy po łyżce mieszanki serowej, lekko dociskamy. Ponadto wrzucamy na patelnię cebulę (piórka) i pomidorki koktajlowe (połówki), przyprawione wcześniej tymiankiem.

    Całość smażymy do momentu, aż ser się rozpuści. W tym czasie już nie obracamy mięsa. Jeżeli ser słabo się rozpuszcza możemy na chwilę przykryć patelnię pokrywą, aby całość zaparowała, przyspieszy to rozpuszczenie serka.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (9)

ggosienka68 02 lipca 2014
Przepis stworzony dla mojego syna :) Piersi z kurczaka i ser to może jeść codziennie . Zabieram więc do swojej... Czytaj całość »
Przepis stworzony dla mojego syna :) Piersi z kurczaka i ser to może jeść codziennie . Zabieram więc do swojej książki :))
ziembulka 02 lipca 2014
wspaniałe danie i niezbyt skomplikowane:)
Konto usunięte 02 lipca 2014
pyszności aż by się już zjadło:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • pomiorki koktajlowe 12 szt
  • młoda biała cebula 1- 2 szt (w zależności od wielkości)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • świeży lub suszony tymianek
  • pieprz czarny mielony, sól
  • ser żółty 15 dkg
  • bułka tarta 4 łyżki
  • miękkie masło 2 łyżki
  • posiekany szczypiorek 2 łyżki
Składniki