Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem

Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Za każdym razem, kosztując mięso drobiowe na słodko, dochodzimy do wniosku że to nasza bajka. Kurczak jest bardzo soczysty, wspaniale współgra z jabłkiem i selerem. Do tego przepyszny ryż na słodko i...sprawa zamknięta.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 małego jabłka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Sos:
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • Ryż:
  • 100 g ryżu
  • 1 garść rodzynek
  • 1 marchew
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki (np. kostkę)

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kminek, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Następnie dodajemy jabłko oraz pokrojony na mniejsze kawałki, seler naciowy. Smażymy do miękkości.

    Filety z kurczaka formujemy w kieszonkę, nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami i nacieramy solą.

    Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.

    Następnie zapiekamy 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

    Do tłuszczu ze smażenia wsypujemy mąkę, zrumieniamy. Cały czas mieszając wlewamy sok i bulion, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, lekko redukujemy.

    Ryż gotujemy na sypko z rodzynkami. Pod koniec gotowania (3-4 min) wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Odcedzamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Kurczaka podajemy polanego sosem z ugotowanym na słodko ryżem.

Komentarze do przepisu (12)

Docherro 06 lutego 2017
Uwielbiam takie połączenia na słodko,Twój pomysł jest przepyszny:)
Facet_w_kuchni 07 lutego 2017
Tak. Takie łączenia smaków są rewelacyjne <3
Bellapi 07 lutego 2017
kurczak, ryż kocham <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 małego jabłka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Sos:
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • Ryż:
  • 100 g ryżu
  • 1 garść rodzynek
  • 1 marchew
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki