Filet z kurczaka á la hasselback z jabłkiem, czosnkiem i cytryną

Filet z kurczaka á la hasselback z jabłkiem, czosnkiem i cytryną
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Aromatyczna i soczysta pierś kurczaka w nieco lżejszej formie. Mięsko jest bardziej ugotowane niż upieczone, pychotka.

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka + szczypta soli do natarcia
  • 1 jabłko
  • 2 cytryny
  • 5 -6 ząbków czosnku
  • Sos : 1-1,5 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • estragon 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • olej 3 łyżki
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Piersi oczyścić umyć, osuszyć, ponacinać pod skosem, ale nie kroić do końca (mięso powinno pozostać w jednym kawałku).
    Mięso natrzeć solą, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum 30 minut.
    Cytryny i jabłko pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki.
    Każde nacięcie w mięsie napełnić plasterkiem czosnku, cytryny i jabłka.
    Blaszkę do pieczenia lekko natłuścić olejem, przełożyć piersi i delikatnie skropić je olejem.
    Piersi piec w 180 C przez 20 minut.
    Sos.
    Wymieszać wszystkie składniki.
    Po 20 minutach mięso wyjąć z piekarnika i polać sosem.
    Wstawić z powrotem do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 195 C.
    Piec jeszcze około 10 -15 minut, 2-3 razy podlewając mięso sokiem.

  2. Aromatyczna pierś gotowa. Mięsko jest delikatne i wilgotne.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 21 listopada 2020
Biorę, nawet nie pytaj dlaczego ;p
PYCHOTKA :)
Składniki
  • 1 podwójna pierś kurczaka + szczypta soli do natarcia
  • 1 jabłko
  • 2 cytryny
  • 5 -6 ząbków czosnku
  • Sos : 1-1,5 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • estragon 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • olej 3 łyżki
  • pieprz
Składniki