Piersi oczyścić umyć, osuszyć, ponacinać pod skosem, ale nie kroić do końca (mięso powinno pozostać w jednym kawałku).
Mięso natrzeć solą, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum 30 minut.
Cytryny i jabłko pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki.
Każde nacięcie w mięsie napełnić plasterkiem czosnku, cytryny i jabłka.
Blaszkę do pieczenia lekko natłuścić olejem, przełożyć piersi i delikatnie skropić je olejem.
Piersi piec w 180 C przez 20 minut.
Sos.
Wymieszać wszystkie składniki.
Po 20 minutach mięso wyjąć z piekarnika i polać sosem.
Wstawić z powrotem do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 195 C.
Piec jeszcze około 10 -15 minut, 2-3 razy podlewając mięso sokiem.
Aromatyczna pierś gotowa. Mięsko jest delikatne i wilgotne.
Komentarze do przepisu (1)
PYCHOTKA :)