Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filet z indyka po grecku z fetą i oliwkami"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 303
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 303
Składniki
Filet z indyka opłucz, wytrzyj do sucha, potnij na 4 plasterki. Każdy kawałek mięsa przykryj folią, lekko rozbij. Czarne i zielone oliwki osącz z zalewy, potnij w kosteczkę.
Paprykę oczyść z pestek, strąk opłucz, drobno pokrój. Listki ziół pokrój w paseczki. Czosnek obierz, posiekaj utrzyj z fetą. Wymieszaj z rozdrobnionymi składnikami. Przypraw solą i pieprzem.
Masę rozłóż na płatach mięsa. Ciasno je zwiń. Roladki zepnij wykałaczką, aby nie rozpadły się podczas pieczenia.
Przygotowane mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Równomiernie posyp suszonym rozmarynem. Roladki obficie skrop oliwą.
Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 40 minut. Gotowe roladki potnij na duże kawałki. Ułóż na talerzach. Udekoruj listkami ziół. Podawaj bagietką.
Świetnym dodatkiem do tak przygotowanych filetów będzie prosty sos zrobiony z jogurtu i keczupu. Wymieszaj je w proporcji 1:1. Przypraw czosnkiem i odrobiną soku z cytryny.
Czas przygotowania: 85 minut. 1 porcja: 380 kcal. Cena porcji: 4,95 złŹródło: Tina