Filet z indyka faszerowany owocami

Przepis dnia 2014-01-13
Filet z indyka faszerowany owocami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszne, delikatne mięsko ze słodkim nadzieniem, sprawdza się zarówno jako propozycja obiadowa, jak i na zimno.....

Składniki

  • 75 dag piersi indyka
  • po kilka suszonych moreli i śliwek
  • pół szkl. czerwonego półwytrawnego wina
  • łyżka masła
  • przyprawa do drobiu
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Owoce wypłukać i namoczyć w winie na 3 godziny. Mięso umyć, ostrym nożem naciąć w połowie w poprzek tak, by utworzyła się kieszeń. Natrzeć mięso przyprawą i pieprzem, osączone owoce wkładać na przemian do przygotowanej kieszeni.Otwór zaszyć lub spiąć igłami do rolad. Przełożyć mięso do brytfanny, posmarować masłem i piec przez godzinę w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać mięso zalewą, w której moczyły się owoce, a potem sosem z dna naczynia. Po upieczeniu pokroić na porcje, podawać na gorąco lub na zimno z warzywami.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 07 stycznia 2014
Komentarz zniknął?
Intrygujące.To jeszcze raz napiszę.
Twoja,czy też wasza kuchnia monotonna musi być,skoro... Czytaj całość »
Komentarz zniknął?
Intrygujące.To jeszcze raz napiszę.
Twoja,czy też wasza kuchnia monotonna musi być,skoro drugi raz to samo gotujecie.
Konto usunięte 07 stycznia 2014
Bardzo lubię takie połączenia smakowe, słono słodkie i do tego sosik, pyszny obiadek :)
Składniki
  • 75 dag piersi indyka
  • po kilka suszonych moreli i śliwek
  • pół szkl. czerwonego półwytrawnego wina
  • łyżka masła
  • przyprawa do drobiu
  • pieprz
Składniki