Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii

Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Danie, które robi się samo:). By przyspieszyć sprawę, przed grillowaniem ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej kapusty. Możemy użyć każdego rodzaju ryby, u mnie był to dorsz czarny.

Składniki

  • 400g fileta z dowolnej ryby, u mnie dorsz
  • 600g ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek posiekanego koperku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach. Kroimy na cząstki. Porcje układamy w folii aluminiowej, na wierzch każdej układamy masło, koperek i sól. Folię szczelnie zwijamy.

  2. Rybę kroimy na porcje, każdą posypujemy solą i pieprzem. Układamy na folii, skrapiamy obficie sokiem z cytryny, na wierzch układamy plastry cytryny. Folię szczelnie zwijamy.

  3. Rybę i ziemniaki grillujemy przez około 30-40 minut.

Składniki
  • 400g fileta z dowolnej ryby, u mnie dorsz
  • 600g ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek posiekanego koperku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
Składniki