Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Filet w sosie z granatu"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10555
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 914
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4930
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 852
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10555
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 914
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4930
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 852
Składniki
45 min • Porcja 190 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 2-3 porcje
Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję na dwa płaty. Każdy delikatnie rozbijam i oprószam przyprawami. Panieruję je, zamaczając wpierw w roztrzepanym jajku, następnie w mieszance orzechów, słonecznika i mąki. Piersi smażę na rozgrzanym oleju na złoto.
Robię sos: do wina dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, cukier i miód. Podgrzewam, aż płyn zredukuje się o połowę. Wyjmuję ziarna z granatu. Z połowy ziaren wyciskam sok (używam do tego drewnianej pałki) i dodaję go do sosu. Zagęszczam mąką z wodą.
Całość zagotowuję, dodaję resztę ziaren granatu i doprawiam do smaku. Filet porcjuję, układam na talerzach. Polewam sosem.
Delikatne mięso w chrupiącej skorupce ze słodkim sosem. Idealne połączenie. Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Kobieta i życie