Filet w boczku z kurkami

Filet w boczku z kurkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Sezon na kurki się zaczął, za pewne każdy lubi tak smaczne grzybki, proponuję wykorzystać na danie obiadowe. Delikatne mięso z kurczaka, owinięte boczkiem, który sprawia, że potrawa jest soczysta w pysznym sosie z aromatycznymi kurkami.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 7 plastrów podłużnych boczku parzonego
  • Cebula
  • 20 dag grzybów kurek
  • ½ śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka, owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 25 minut w 180°C.

  2. 2. W tym czasie, co piecze się nam mięso, obieramy cebule, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte i oczyszczone grzyby kurki.
    3. Na koniec zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką pszenną 2 minuty gotujemy.

  3. 4. Sos przekładamy do naczynia i układamy upieczone mięso.
    5. Danie gotowe
    6. Smacznego

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 31 lipca
Z tym boczkiem, to radziłbym nie przesadzać, bo ja od jutra post ;p
Fajne żarełko, ale to teraz tak za parę... Czytaj całość »
Z tym boczkiem, to radziłbym nie przesadzać, bo ja od jutra post ;p
Fajne żarełko, ale to teraz tak za parę miechów dla mnie ;)
KulinarnaChwila 01 sierpnia
hmmmm ???? dlaczego?
Nevermore 02 sierpnia
Trochę sobie człowiek pofolgował ostatnimi czasy i teraz trzeba trochę zacisnąć pasa ;p
Tak to było z tą... Czytaj całość »
Trochę sobie człowiek pofolgował ostatnimi czasy i teraz trzeba trochę zacisnąć pasa ;p
Tak to było z tą kwarantanną :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 7 plastrów podłużnych boczku parzonego
  • Cebula
  • 20 dag grzybów kurek
  • ½ śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
Składniki