Filet kurczaka w marynacie sojowo-miodowej

Filet kurczaka w marynacie sojowo-miodowej
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pierś kurczaka marynowana w marynacie sojowo miodowej z aromatem czosnku i młotkowanego pieprzu, jest lekkostrawna, usmażona bez tłuszczu na patelni grillowej stanowi smaczny obiad lub kolację. Podawać z sałatką.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Marynata:
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. 1. Pierś z kurczaka dzielimy tak aby otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia.

  2. 2. Marynata:
    W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać pieprz utarty grubo w możdzierzu , dodać pokrojony na plasterki czosnek, Wymieszać, marynatą zalać mieso, dokładnie wymieszać aby równomiernie się pokryło, naczynie zamknać włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

  3. 3. Osączone z marynaty mięso, kłaść na rozgrzaną patelnię grillową, lekko natłuszczoną, zmiejszyć ogień do minimum, smażyć około 5-7 minut z każdej strony.
    Podawać na ulubionej sałatce .
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 31 stycznia 2018
Tu to na prawdę Miodzio :D
Super kurczak, a jeszcze z takimi dodatki, to niebo w gębie ;)
Super, pycha :)
polkangaroo 01 lutego 2018
Wspaniałe azjatyckie danie, uwielbiam je robić. Ja zamiast cytryny, dodaję limonkę, delikatniejszy smak.... Czytaj całość »
Wspaniałe azjatyckie danie, uwielbiam je robić. Ja zamiast cytryny, dodaję limonkę, delikatniejszy smak. Polecam, TO JEST PYSZE!
WaniliaiKardamon 04 lutego 2018
dziękuję !
Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Marynata:
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki