Filet drobiowy z mozzarellą pod pieczarkami i papryką

Filet drobiowy z mozzarellą pod pieczarkami i papryką
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Smaczny pomysł na fileta drobiowego faszerowanego mozzarellą i pieczonego pod warstwą pieczarek i papryki:) Danie możemy podać z kaszą, ryżem lub piure ziemniaczanym.

Składniki

  • filety z kurczaka 4 pojedyńcze
  • mozzarella 1 kulka /ok.15 dag/
  • pieczarki 30 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • masło 1 łyżka
  • tłuszcz do natłuszczenia naczynia

Przygotowanie

  1. Filety oczyszczamy z błon, opłukujemy i osuszamy. Następnie ostrym nożem robimy kieszonkę. Mięso z wszystkich stron, również w środku nacięcia, nacieramy solą, pieprzem i mieloną papryką, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.
    W tym czasie oczyszczamy pieczarki i kroimy w plastry. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim czosnek z cebulą dodajemy pieczarki z papryką i całość dusimy na średnim ogniu do czasu aż składniki zmiękną a woda, którą puszczą pieczarki odparuje.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Pieczarki z warzywami odstawiamy do przestygnięcia.
    Filety wyjmujemy z lodówki i w nacięcie wkładamy pokrojoną w plastry mozzarellę.Mięso układamy w natłuszczonym /olejem lub masłem/ naczyniu żaroodpornym - najlepiej kawałek obok kawałka a nie jeden na drugim. Filety przykrywamy pieczarkami z papryką.

  2. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy 30 min. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 min.

Komentarze do przepisu (7)

kucharka-amatorka 07 stycznia
Raj dla mięsożerców.
KulinarnaChwila 07 stycznia
Super:)
fafiatko 07 stycznia
Kurczak na bogato!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • filety z kurczaka 4 pojedyńcze
  • mozzarella 1 kulka /ok.15 dag/
  • pieczarki 30 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • masło 1 łyżka
  • tłuszcz do natłuszczenia naczynia
Składniki