Faszerowany schab w kapuście kiszonej.

Faszerowany schab  w kapuście kiszonej.
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Schab faszerowany w kapuście to w sam raz potrawa na świąteczny stół.

Składniki

  • • 1 kg schabu
  • • ½ kg pieczarek
  • • ½ kg kapusty kiszonej
  • • 3 listki laurowe
  • • 3 ziela angielskiego
  • • Mały słoiczek ketchupy
  • • Cebula
  • • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Schab nacinamy w środku, solimy.

  2. Cebulę obieramy , kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.
    Pieczarki kroimy i dodajemy do cebuli, przyprawiamy pieprzem oraz solą.
    Dodajemy ketchup, chwilę jeszcze prużymy i studzimy farsz.

  3. Schab nadziewamy farszem

  4. Mięso wkładamy w woreczek do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180˚C.

  5. Do garnka wkładamy kapustę kiszoną, zalewamy wodą i gotujemy.
    Do kapusty dokładamy listek i ziele oraz pieczarki, gotujemy.

  6. Gdy schab jest już prawie gotowy, przekładamy razem z sosem od pieczenia do brytfanny.
    Przekładamy również do mięsa kapustę kiszoną.
    Prużymy jeszcze 20 minut pod przykryciem, jeżeli jest mało sosu można dolać trochę wody.

  7. Danie gotowe.
    Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 11 grudnia 2017
Super pyszny przepis :)
Biorę wszystko ;)
KulinarnaChwila 12 grudnia 2017
Proszę mi zostawić półmisek ;-)
Nevermore 12 grudnia 2017
Już zwracam, co prawda pusty ;) ale będzie na czym przygotować kolejne fajne danie :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • • 1 kg schabu
  • • ½ kg pieczarek
  • • ½ kg kapusty kiszonej
  • • 3 listki laurowe
  • • 3 ziela angielskiego
  • • Mały słoiczek ketchupy
  • • Cebula
  • • Olej do smażenia
Składniki