Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowany kurczak ze złotą skórką"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2950
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3345
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 111
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 40
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2950
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3345
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 111
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 40
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i na zewnątrz startym czosnkiem i solą.
Cebulę obieramy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i wsypujemy opłukany ryż. Chwilę smażymy na dość dużym ogniu, a następnie zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody. Dodajemy szafran, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy sparzone, obrane, posiekane migdały, rodzynki, a także imbir i skórki z cytrusów, mieszamy.
Kurczaka napełniamy ryżowym farszem, zaszywamy, związujemy nóżki. Układamy w brytfance, podlewamy wodą i pieczemy w 200oC ok. godziny. Gdy skórka się przyrumieni, możemy zmniejszyć temperaturę do 180oC. Co ok. 15 minut polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia, żeby mięso było soczyste.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 3,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 375 kcal Białko 35 g/Tłuszcz 38 g/Węglowodany 42 gŹródło: Rewia