Faszerowany kurczak

Faszerowany kurczak
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Farszem staropolskim z rodzynkami

Składniki

Przygotowanie

  1. Tuszkę kurczaka i podroby opłukałam

  2. Podroby posiekałam dodałam do nich rodzynki i całość doprawiłam solą i pieprzem i garścią posiekanej natki pietruszki.
    Nadzienie włożyłam do kurczaka, otwory spięłam wykałaczkami a nóżki i skrzydełka związałam nićmi.

  3. Formę wysmarowałam tłuszczem, ułożyłam warstwę obranych i pokrojonych w plastry warzyw i na nich ułozyłam kurczaka.
    Kurczaka dodatkowo polałam sosem sojowym i położyłam na nim gałązki rozmarynu.
    Formę przykryłam drugą. Najlepsze jest do tego naczynie żaroodporne z pokrywą, dobry też jest rękaw.
    Kurczak będzie soczysty.

  4. Kurczaka piekłam w sumie 1,5 godziny w 180 stopniach. Pierwsza godzinę pod przykryciem, druga bez.
    Uwaga -fioletowa marchewka barwi jak burak :)

  5. Z kurczaka można zrobić Świąteczne danie.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (36)

babeczka35 14 kwietnia 2019
Pyszne mięsko :)
slodkisentyment 14 kwietnia 2019
Kolejna pyszność. A ten rozmaryn na górze musi dawać niesamowity aromat. Pycha :)
Nevermore 14 kwietnia 2019
Pychotka, tylko mi nie mów, że to robisz poza domem ;p Super jedzonko, kurczak z takim wkładem i aromatem... Czytaj całość »
Pychotka, tylko mi nie mów, że to robisz poza domem ;p Super jedzonko, kurczak z takim wkładem i aromatem rozmarynu smakuje rewelacyjnie :) Pyszny przepis, teściowej by się spodobał :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki