Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowany filet z indyka"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 163
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 185
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 163
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 185
Składniki
W mięsie wycinamy głęboką, długą kieszeń. Od wewnątrz i na zewnątrz nacieramy mięso solą, pieprzem, szałwią i skrapiamy sokiem z cytryny.
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, natkę siekamy, ser kroimy w małą kosteczkę. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na oleju tak długo, aż odparuje z nich sok. Studzimy. Pieczarki mieszamy z bułką tartą, natką, surowym jajkiem i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Farszem napełniamy kieszeń mięsa. Mięso związujemy, formując zgrabną pieczeń. Smarujemy olejem i wstawiamy na około 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Na 10 minut przed końcem pieczenia pierś indyczą wyjmujemy z piekarnika i smarujemy miodem wymieszanym z papryką i łyżeczką oleju. Dopiekamy. Pieczeń serwujemy z ziemniakami, frytkami, zieloną sałatą, wiosennymi surówkami itp.
Pieczeń posypmy suszoną żurawiną. Wzbogaci smak indyka.</strong>
<strong>Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 6,50 zł</strong>Źródło: Rewia