Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: edytek
Ziemniaki faszerowane, zapiekane pod beszamelem.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować na pół trwardo. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plastry, razem podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę mortadelę, na końcu dodać kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  2. Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i chwilę razem podsmażyć, wlać mleko, wsypać pół łyżeczki kurkumy i odrobinę soli. Gotować aż sos zacznie gęstnieć.

  3. Ziemniaki przekroić na pół. Delikatnie wydrążyć środek. To co zostało wydrążone rozdrobnić widelcem i wrzucić do farszu. Nakładać farsz na ziemniaki, układać je w żaroodpornym naczyniu, polać sosem beszamelowym, posypać startym serem. Zapiekać na złoty kolor.

Komentarze do przepisu (4)

Agunkaa 08 września 2010
Rewelacyjne ziemniaczki,w ten sposob jeszcze nie jadlam,trzeba wyprobowac.
Konto usunięte 08 września 2010
musi być pyszne podoba mi się ten przepis!
wioleta333 09 września 2010
ale te ziemniaczki muszą być dobre .....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki