Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Typowo letnie danie, gdy na naszej działce pojawia się świeża cukinia, cebula czy kalarepka.
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 21
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 155
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 21
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 155
Składniki
Cukinie umyć, każdą przeciąć wzdłuż na połowę, nie obierać ze skórki. Przy pomocy takiej oto łyżeczki (patrz: foto) wydrążyć z cukinii miąższ. Wydrążone cukinie lekko posolić i posypać kurkumą. Kalarepę i cebule obrać. Wydrążyć środki, aby powstało miejsce na farsz, wewnątrz posolić. Uwaga: Miąższu z cukinii oraz fragmentów wydrążonej cebuli i kalarepki nie wyrzucamy. Zostaną użyte do farszu.
Mięso posolić, doprawić pieprzem, podsmażać na tłuszczu kilka minut. Dodać drobno posiekane fragmenty cebuli i kalarepy, czosnek pokrojony w kostkę, pokrojony miąższ z 2-óch cukinii (reszty użyłam do zrobienia dipu z cukinii). Całość smażyć 10 minut. Gotowy farsz przestudzić. Następnie wypełniać nim, przygotowane wcześniej, warzywa. Nafaszerowane cukinie, cebule i kalarepę ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej folią aluminiową (u mnie z konieczności papier pergaminowy, gdyż folia ,,wyszła''). Piec w nagrzanym piekarniku (200 st) przez około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia blachę wyjąć, posypać startym parmezanem, ponownie włożyć do piekarnika (dosłownie na 3 minuty).
Upieczone warzywa podawać z ulubionym dipem jogurtowym. U mnie dip z cukinii i cebuli: https://smaker.pl/przepis-dip-z-cukinii,108094.html
Smacznego!
... jeszcze cebulka faszerowana w przekroju.