Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trybowane udka faszerowane orzechami i pieczarkami
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 111
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 33
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 189
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 111
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 33
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 189
Składniki
Trybowane udka od środka smarujemy cienką warstwą masła.
Pieczarki, ząbki czosnku i cebulę kroimy drobno, następnie podsmażamy na maśle. Smażymy około 20 minut na małym ogniu.
Na drugiej patelni, bez dodatkowych tłuszczy, podgrzewamy "na sucho" słonecznik (5 minut), a następnie dodajemy orzechy. Podgrzewamy kolejne 10 imnut na małym ogniu.
Po upływie tego czasu mieszamy cebulę, pieczarki, czosnek, orzechy i słonecznik i dodajemy do tego serki topione.
Podgrzewamy, mieszając tak długo, aż serki się rozpuszczą i złączą składniki w jeden zbity farsz, którym następnie wypełniamy udka.
Udka wkładamy do wysmarowanego oliwą bądź olejem naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy bez pokrywki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po 45 minutach wyciągamy naczynie i posypujemy udka startym wcześniej serem.
Naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika i zostawiamy na 20 minut i po upływie tego czasu można podawać na stół.
Smacznego :)