Faszerowane pomidory po prowansalsku wg Michela Morana

Faszerowane pomidory po prowansalsku wg Michela Morana
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Coś zasmakowała mi kuchnia Michela Morana. To znowu z jego książki. Prowansalskie pomidory faszerowane kiełbasą (w moim przypadku i mięsem). Świetny smak i znakomita przystawka. Chociaż trochę więcej i na główne danie wystarczy.

Składniki

  • 6 mięsistych pomidorów
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • ok. 40 dag surowej kiełbasy (użyłem 30 dag białej i ok. 10 dag wołowiny z rosołu)
  • duża kromka białego chleb bez skórki (lub kajzerka - również okrojona ze skórki)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ok. 10 - 12 łyżek oliwy
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

  1. Obraną ze skóry kiełbasę, mięso z rosołu i namoczoną w dwóch łyżkach oliwy kajzerkę zmiel w maszynce.
    Wyrób dokładnie z jajkiem, posiekanym czosnkiem i natką.
    Z pomidorów wykrój górną część z szypułką i wydrąż je łyżeczką.

  2. Natłuść lekko naczynie żaroodporne i wyłóż do niego ugotowany ryż.
    W ryż wciśnij pomidory nadziane ściśle kiełbasianym farszem.
    W miejsca między pomidorami włóż odcięte wierzchołki pomidorów.
    Polej całość obficie oliwą.
    Zapiekaj ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 28 lutego 2014
Super ciekawy przepis, bez zbędnych dzbanuszków itp. Duży kciuk.
Konto usunięte 28 lutego 2014
pyszności:)
Składniki
  • 6 mięsistych pomidorów
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • ok. 40 dag surowej kiełbasy (użyłem 30 dag białej i ok. 10 dag wołowiny z rosołu)
  • duża kromka białego chleb bez skórki (lub kajzerka - również okrojona ze skórki)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ok. 10 - 12 łyżek oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
Składniki