Faszerowane papryki mięsem mielonym i ryżem.

Faszerowane papryki mięsem mielonym i ryżem.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne, sycące danie. Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem.

Składniki

  • papryki czerwone 6 szt.
  • ryż 30 dag
  • mięso wieprzowe mielone 70 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka mielona
  • tymianek
  • Cebula
  • Czosnek

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do mielonego mięsa drobno pokrojoną natkę pietruszki, przeciśnięty czosnek, oraz wszystkie przyprawy do smaku, dokładnie mieszamy. Do wymieszanych składników z mięsem dodajemy ostudzony ryż, ponownie dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

  2. Papryki myjemy, delikatnie wycinamy góry papryk, pozbawiamy gniazd nasiennych.

  3. Puste papryki płuczemy z pozostałych pestek i nadziewamy farszem, przykrywamy odciętymi deklami. Tak przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. W 200 ml wrzącej wody rozpuszczamy łyżeczkę pasty rosołowej i wlewamy do naczynia z paprykami. Naczynie z paprykami przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

  4. Upieczone papryki podajemy na gorąco.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

bryssska 14 grudnia 2018
Bardzo takie lubię, mniam ;-d
Docherro 14 grudnia 2018
Pycha...papryka zawsze smaczna jest:)
fafiatko 15 grudnia 2018
Bardzo smaczne danie, ktore do tego bardzo mi sie podoba :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • papryki czerwone 6 szt.
  • ryż 30 dag
  • mięso wieprzowe mielone 70 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka mielona
  • tymianek
  • Cebula
  • Czosnek
Składniki