Faszerowane łódeczki z cukinii

Faszerowane łódeczki z cukinii
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Cukinia wypełniona pysznym farszem idealna na letnie dni ;-)

Składniki

  • 6 małych cukinii
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso mielone lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

  2. W dalszym ciągu smażymy do momentu zarumienienia się cebuli. Do całości dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.

  3. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem.

  4. Cukinię płuczemy i każdą kroimy wzdłuż na pół, a następnie wykrawamy miąższ ze środka.

  5. Cukinie napełniamy farszem mięsno-ryżowym , a następnie układamy na rożnie (najlepiej na aluminiowej tacce lub zawinę te w folie aluminiową, czas pieczenia zależny od grilla) lub wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25-35 minut.

  6. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (17)

kucharka-amatorka 30 kwietnia 2018
Coś pysznego!
Nevermore 30 kwietnia 2018
Podobne robimy, ale z naszych działkowych cukinii, ale są zdecydowanie większe hehehe.
Czasami trzy wystarczą... Czytaj całość »
Podobne robimy, ale z naszych działkowych cukinii, ale są zdecydowanie większe hehehe.
Czasami trzy wystarczą na całą rodzinę, no i tradycyjnie odrobina ostrości do farszu :D
fafiatko 30 kwietnia 2018
Bardzo smaczna potrawa!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 małych cukinii
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
Składniki