Faszerowane jabłka

Faszerowane jabłka
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Oryginalna forma podania mięsa mielonego.

Składniki

  • Jabłka antonówki, 4 szt.duże
  • bekon lub szynka, 4 plastry
  • mielone mięso wieprzowe, 20 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • Bułka tarta, 1 łyżeczka
  • majeranek, sól, pieprz, do smaku
  • masło, 2 łyżki
  • sok jabłkowy "Antonówka" z kartonu, 1 szklanka
  • kolendra utłuczona, 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Bekon kroimy w słomkę i mieszamy z mielonym mięsem. Dodajemy żółtka, sól, pieprz i kolendrę. Wsypujemy bułkę tartą i wlewamy łyżeczkę soku jabłkowego. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy każdą połówkę farszem i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Posypujemy jabłka majerankiem oraz wiórkami masła,podlewamy sokiem jabłkowym i pieczemy 30-35 min. w temp.180 st.C.

Komentarze do przepisu (4)

nana 05 lipca 2011
Bardzo oryginalne danie......degustacja na rodzinny zjazd z Lublina....
inezka7 23 kwietnia 2012
smaczne połączenie nawet
Konto usunięte 15 listopada 2014
Bardzo ciekawa propozycja i intrygujące połączenie produktów :-) koniecznie muszę wypróbować :-). Pozdrawiam :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Jabłka antonówki, 4 szt.duże
  • bekon lub szynka, 4 plastry
  • mielone mięso wieprzowe, 20 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • Bułka tarta, 1 łyżeczka
  • majeranek, sól, pieprz, do smaku
  • masło, 2 łyżki
  • sok jabłkowy "Antonówka" z kartonu, 1 szklanka
  • kolendra utłuczona, 1/2 łyżeczki
Składniki